Каква мощност на отопление трябва да има Вашата пелетна камина? Колко често трябва да досипвате пелети в контейнера? Какво е нивото на шума? Какви опции предлага производителят? Ето 7 фактора, които трябва да вземете предвид, когато купувате печка на пелети.

 

1. Изберете правилната мощност

Ако изберете печка на пелети, която е твърде мощна за капацитета на Вашия дом, тя винаги ще трябва да работи на най-ниските си настройки. Това непълноценно използване на печката води до запушване, което пък от своя страна изисква честа поддръжка. За един средностатистически дом с добра изолация е напълно достатъчна печка с мощност от 8 kW. Плюс това, колкото по-широк е обхватът на мощността, толкова по-точно ще настройвате температурата.

 

2. Пазете се от шума!

Известно е, че някои пелетни печки са шумни, но има и такива, които използват естествена конвекция и разпръскват топлината в стаята през големи стъклени прозорци. Тази технология ги прави особено тихи. Ако моделът е с горно зареждане, това също ще намали излишния шум, тъй като пелетите се спускат по спираловиден улей.

 

3. Важността на това да виждате пламъците

Какъв е смисълът да притежавате печка на пелети, ако не можете да се насладите на пламъците? Колкото по-голямо е стъклото, толкова повече ще можете да видите.

 

4. Какви са размерите?

Размерът на контейнера за пелети е от голямо значение. Един от най-важните фактори, чрез които можете да оцените една печка на пелети, е обемът на контейнера, който може да се използва. Ако големината е 15 кг, то това ще стигне за 10 часа горене при максимална мощност, както и 30 часа при минимална мощност.

 

5. Помислете за околната среда

Високата мощност на пелетните печки им дава голямо екологично предимство, тъй като те оставят съвсем малко пепел.

 

6. Колкото по-лесно е за поддръжка,…

…Толкова по-добре. Почистването на пелетната печка може да бъде много лесно. В такива случаи контейнерите за пепел ще са окажат полезни.

 

7. Какви опции има?

Можете ли да програмирате печката на пелети? Лесно ли се настройва? Някои модели предлагат термостат за регулиране с дистанционно управление, а други могат да се свържат с Вашия домашен интернет. Така ще можете да следите и настройвате Вашата пелетна печка през приложение за телефон или таблет.