Лесно можете да решите проблема с отоплението с една камина на пелети. Този експертен, обективен доклад ще Ви помогне да изберете най-добрата пелетна печка за Вашия дом и бюджет.

 

С нарастващите цени на електричеството, все повече български семейства търсят алтернативни източници на отопление за техните домове. Нараства броят на хората, които се доверяват на пелетните печки като допълнителен (а понякога и основен) източник на топлина.

 

Външно, пелетните печки приличат на печките на дърва или на самостоятелните камини, но общото между тях завършва тук. Отвътре те са далеч по-сложни горивни уреди, а резултатът от тяхната работа е ниско струващо отопление. За разлика от печките на дърва, пелетните алтернативи не горят цепеници, а вместо това изгарят малки пелети, които обикновено се произвеждат от рециклирани дървесни стърготини, талаш или царевица.

 

Предимства от горенето на пелети

Пелетите, с които се захранват пелетните печки, са създадени от дървесни стърготини, черупки от орехи, фъстъци, царевица, както и от подобни видове първична биомаса. Материалът се смила, компресира и нарязва. Дължината им варира между сантиметър и 2,5 см. и изглеждат като насипна храна за зайци. Обикновено се продават в торби от около 40 кг. Пелетите превръщат отпадъците, които пълнят сметищата, в енергия и по този начин намаляват зависимостта ни от петрола.

 

Почистване на изгорелите пелети

Както поради консистенцията на горивото, така и заради механиката на горене на печката, пелетите произвеждат голяма температура при изгаряне. Това означава, че те изгарят по-ефективно и по-чисто в сравнение с дървото – изхвърлят във въздуха много по-малко прахови частици.

 

Интензивното компресиране на пелетите при производство изсмуква влагата от тях, като по този начин в тях остават около 8% влага, което е много малко в сравнение с цепениците, които съдържат между 20 и 30% влага. Колкото по-сухо е горивото, толкова повече топлина може да произвежда. И колкото по-висока е температурата на огъня, толкова повече гориво може да консумира. В сравнение със стандартните печки на дърва, които отделят по 5 гр. прахови частици на час, пелетните печки отделят по-малко от 1 грам на час.

 

От пелетите остава по-малко пепел в сравнение с цепениците, и произвеждат по-малко креозот (запалима течност). Именно тази течност е причината стъклата на обикновените дървени печки да почерняват, както и за натрупването от вътрешната страна на комина, което потенциално може да доведе до пожар.

 

Пелетите произвеждат повече топлина

Ефективността на изгаряне е показател за това каква част от горивото се е преобразувала в енергия с помощта на определен уред. Пелетните печки предлагат между 75% и 90% обща ефективност (уверете се, че ще проверите за „обща ефективност“, когато сравнявате различни марки). Всъщност, печките на пелети отделят толкова много топлина, че им е нужна само една Г-образна тръба, излизаща през стената отзад, вместо традиционния комин.

 

Повечето печки на пелети произвеждат малък огън, който, концентриран в центъра на уреда, развива висока температура. Ако харесвате гледката на огъня, намерете модел на печка с добър панорамен прозорец и голямо огнеупорно стъкло. Можете да вземете керамични плочи, които да Ви помогнат да разпръснете огъня и да придадете на печката по-традиционен вид.

 

Недостатъци на пелетната печка

Един недостатък на пелетните печки е, че са сложни. Те имат голямо разнообразие от подвижни части и мотори, които изискват поддръжка, така че е добра идея да изберете модел, който Ви осигурява лесен достъп  до тези части. Не е лоша идея и да имате договор с някой сервиз.

 

Как работи пелетната печка отвътре

Пелетните печки имат вграден контейнер за съхранение на пелетите, които ще се изгорят за деня; в зависимост от големината на печката, контейнерът може да съхранява между 15 и 60 кг. Очевидно е, че колкото по-голямо е пространството, толкова по-рядко ще има нужда от зареждане. Печките на пелети са или с горно зареждане, или с долно. Когато обмисляте тези варианти, имайте предвид предимствата и недостатъците на тези два вида.

 

При печката с горно зареждане има по-малък шанс огънят в горивната камера да тръгне към контейнера през системата за зареждане. Но пък горивната камера по-лесно може да се задръсти от пепел и клинкери (отлагания, появяващи се при повторно нагряване на пепелта). В резултат, много от производителите на печки с горно зареждане препоръчват да ползвате висококачествени пелети, които оставят малко пепел.

 

Печките с долно зареждане не се нуждаят от скъпи пелети, тъй като пепелта и клинкерите се избутват в контейнера за отпадъци. Но, при постоянна употреба, трябва да изпразвате контейнера веднъж седмично. Лесен за използване, с голям капацитет, контейнерът за отпадъци прави почистване детска игра.

 

Свързване на пелетните печки

Моторите на повечето пелетни печки, разбира се, изискват електричество (някои устройства имат батерии за всеки случай), така че печката трябва да бъде поставена в близост до 220-волтов контакт. Ако живеете на място, където няма електрическа енергия или прекъсването на електрозахранването се случва често, купете си печка на пелети с батерия или пелетна печка, работеща без електричество, например, с генератор на газ.

 

Самостоятелни или вградени пелетни печки

Производителите предлагат, както самостоятелни, така и вградени пелетни печки. Някои произвеждат също пещи и котли на пелети, които могат да допълват отоплителните системи, като вкарват в тях горещ въздух.

 

Цена на пелетна печка

Тъй като печките на пелети са сложно устроени, те не са евтини. Но когато се използват за продължителен период от време, те могат да Ви върнат парите.

 

Важен ли е размерът на печката?

Макар размерът на печката също да е от значение, по-важна е топлинната мощност, защото ако тя е ниска, няма да може да затопли дори малко помещение. Важно е също къде стои печката; държите ли вратите отворени, имате ли вентилатор, имате ли изолация, дали печката осигурява първична или допълнителна топлина.